Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:229, Did:0, useCase: 3


Kāpēc majonēze ir vērtīgs produkts?

Kāpēc majonēze ir vērtīgs produkts?
Plašākam patēriņam majonēze pirmo reizi parādījā Ņujorkā, Manhetenā un tā bija iesaiņota stikla burciņā.
Publicitātes foto

Par majonēzes izcelšanos pastāv vairākas versijas – vispopulārākā no tām stāsta, ka majonēzes pirmssākumi meklējami 18. gadsimta vidū Spānijas pilsētā Mahonā, kas atrodas Menorkas salā.

Mērce tad tika saukta par salsa mahonesa (spāņu valodā) un maonesa (katalāņu valodā). Vēlāk tā tika popularizēta Francijā ar nosaukumu mayonnaise. Plašākam patēriņam majonēze pirmo reizi parādījā Ņujorkā, Manhetenā un tā bija iesaiņota stikla burciņā. Eiropā 1905. gadā pirmo gatavo majonēzi pārdeva Vācijā - Ričarda Hellmana ģimenes delikatešu veikalā.

Labu majonēzi raksturo:

augstvērtīgas rafinētas un dezodorētas eļļas,
kvalitatīvas olu piedevas,
klasiskās majonēzes kvalitāti var novērtēt arī "uz aci" – jo majonēze biezāka un krēmīgāka, jo ir kvalitatīvāka.

Majonēze ir veselīga

Daudzi, iespējams, nezina, ka majonēze arī nāk par labu veselībai – tajā ir E vitamīns, kas ir nozīmīgs antioksidants un pasargā no sirds saslimšanām. Daudzi vēl joprojām lieto majonēzi arī skaistumkopšanā – gan kā matu masku, gan kā sastāvdaļu sejas maskām. Viedokļi par efektu ir pretrunīgi, un tas ir atkarīgs gan no cilvēka matu un sejas ādas tipiem, gan no pašas majonēzes kvalitātes. Speciālisti vienmēr iesaka labāk izvēlēties pēc iespējas dabiskāku majonēzi – tātad bez konservantiem.

Majonēzes veidi - ar un bez konservantiem

Speciālisti vienmēr iesaka labāk izvēlēties pēc iespējas dabiskāku majonēzi – tātad bez konservantiem. SIA "Milda KM" piedāvājumā tāda ir klasiskā majonēze zelta paciņā. "Jāatgādina, ka majonēzei bez konservantiem ir daudz īsāks derīguma termiņš nekā mazāk dabiskajām majonēzēm – aptuveni 5 mēneši. Tomēr tas ir daudz ilgāk nekā svaiga un garšīga saglabājas mājās gatavota majonēze – to vajadzētu izlietot trīs dienās pēc pagatavošanas," stāsta Līga Āboliņa.

Mūsdienās aizvien iecienītākas ir kļuvušas arī diētiskās majonēzes ar pazeminātu tauku saturu

Majonēze ir arī viens no drošākajiem produktiem, ko ņemt līdzi piknikos. Lai gan pastāv stereotips, ka majonēzi nevajadzētu atstāt bez vāciņa vai tiešos saules staros, tā nav taisnība. Majonēze ir ļoti izturīga pret temperatūras pārmaiņām.

Garšas un piedevas

ar mārrutkiem,
ar sēnēm,
ar zaļumiem,
ar ķiplokiem.